De flesta är medvetna om riskerna med att ha för gamla stammar. Gamla stammar kan visserligen hålla i mer än 50 år. Stammar av gjutjärn håller ungefär så länge, utan vidare krångel. Men helt säker kan man inte vara. Det kan mycket väl vara dags för ett stambyte. Har man en gammal inredning i badrum kan det vara roligt med både stambyte och en fin renovering av badrum och kök. När man gör ett stambyte är man så illa tvungen att både riva ut köket också. De allra flesta bostäder har ju bara en huvudledning för vatten och sanitet. Därför måste man riva ut både badrummet, och toalett om man har en sådan, plus köket. Byte av stammar kan ta en hel del på hushållets kostnader för bostaden. Bor man i en BRF, bör det ju gå på föreningens kostnad, men bor man i en villa, är det ju bara en själv som bekostar allt sådant.
Så går ett stambyte till
Det första som man bör göra är att ta kontakt med en rörmokare som erbjuder stambyte. Man kan förslagsvis googla "stambyte Stockholm" om man vill få kontaktuppgifter till en sådan rörmokare, eller som det egentligen heter VVS-montör. Efter det bör man få flera förslag av Googles sökmotor som blixtsnabbt söker igenom alla hemsidor där man har skrivit att man erbjuder "stambyte" i "Stockholm". Vill man ha sitt stambyte på annan ort, ersätter man förslagsvis "Stockholm" till den ort där man bor eller vill ha stambytet utfört. På så sätt kommer man till en hemsida där man kan läsa om varje rörmokare som gör stambyten.
Därför bör man göra stambyte
Riskerna med gamla stammar har ju direkt att göra med att det kan börja läcka vatten ur rören. Vill man inte byta stammarna, det vill säga att man fortfarande har hela rör som inte läcker vatten, kan man spola stammarna med hett vatten om man skulle råka ha stopp i avlopp. Man kan också gör en relining. Det innebär kort förklarat att man lägger i plaströr i de befintlia rören. Sedan härdar man plasten – blåser med varm luft in i rören så att plasten lägger sig som en hinna inuti rören. På så sätt får man sina rör att hålla för en längre tid. För att vara säker på vilket av dessa åtgärder som man bör göra med sina stammar, bör man ta kontakt med en rörmokare som kan gå in i rören och undersöka dem med en kamera. Då kan du själv se hur det står till med dina stammar.
Andra inlägg
- OVK-besiktning i Karlstad – en nödvändighet för hälsa och säkerhet
- Allt du behöver veta om uthyrning av ångpanna
- Stamspolning i Stockholm löser avloppsproblem
- Bergvärme i Stockholm – för en hållbar framtid
- Välja rätt värmepump i Södertälje: En guide
- Mögelsanering är viktigt om du bor i Stockholm
- Installera ventilation efter användningsområde i Västerås
- Håll ditt hem torrt och skyddat med dränering i Västerås
- Rörmontering i Solna - säkerställer problemfritt vattenflöde
- Rörmokare på Lidingö - professionell hjälp med installationen